Pyhän Laurin kappeli


Ylläskappelia suunniteltiin parinkymmenen vuoden ajan. Monien vaiheiden jälkeen se valmistui joulukuussa 1999, lähelle niitä paikkoja, joille 1700-luvulla rakennettiin Äkäslompolon ensimmäiset asuinrakennukset.
Pyhän Laurin kappelin nimi voidaan johtaa kahdesta juuresta. Pyhä Laurentius, joka oli piispa Sixtus II:n diakonina 200-luvun Roomassa, on ollut vuosisatojen saatossa monenlaisten työläisten ja ammatinharjoittajien, mm majatalonpitäjien suojelupyhimys. Myös Lars Levi Laestadiuksen kotiseutu on ollut vaikuttamassa nimen valintaan. Pyhän Laurin kappelin on suunnitellut arkkitehti Kari Poskiparta ja sen on rakentanut rakennusliike Paavo Mäkikyrö.
Kappelilla ei ole varsinaista alttaritaulua, mutta alttarin takaa avautuu ihailtavaksi luonnonkaunis tunturinäkymä. Akustisesti onnistunut kirkkosaliratkaisu suo loistavat puitteet jumalanpalvelusten lisäksi konserttitilaisuuksille. Matkailija voi hiljentyä kappelissa Jumalan sanan äärelle ja myös rakentua hengellistä tai klassista musiikkia kuuntelemalla. Vilkkaimpaan turistiaikaan järjestetään kappelissa viikoittain jumalanpalveluksia ja konsertteja. Kappeliin mahtuu 200 kuulijaa. Kuvia ja tietoa kappelista myös sivulla http://www.akaslompolo.net/kappeli.

Matkailijoiden parissa tehtävää kirkollista työtä varten kappelissa on matkailun sesonkiaikoina viikoittain vaihtuva tunturipappi. Tunturipapin tavoittaa puhelimitse numerosta 040-5114183. Kappeli on sesonkiaikoina avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten maanantai ja tiistai klo 15-18 ja keskiviikko, torstai, perjantai ja sunnuntai klo 14-18. Sesongin ulkopuolella kappeli on tapahtumia lukuunottamatta pääsääntöisesti suljettuna ( 1.5.-17.7. ja 1.10.-17.2.). Kappeliin tutustuminen on mahdollista ryhmille tällöinkin, mutta siitä on sovittava erikseen suntio Leila Kangosjärven kanssa p. 040-762 4191.


Tulevia tapahtumia Pyhän Laurin kappelissa:

Su 21.10. klo 18 Sanajumalanpalvelus. Toimittaa Teemu Reinikainen.

Su 28.10 klo 18 Sanajumalanpalvelus. Toimittaa Teemu Reinikainen.

Su 4.11. klo 11 Perhejumalanpalvelus. Toimittaa Asko Nuorkivi, Anne Grip, Meiju Teurajärvi, Päivi Suoraniemi.
klo 20 Nomadi -sirkustaidetta. Nomadi on sirkustaiteilija Oskar Raskin sooloteos, joka kumpuaa ikiaikaisista kysymyksistä – kuka
minä olen ja miksi minä olen? Maailmassa, joka on alati muutoksessa, olemmeko kaikki
oman elämämme nomadeja tai pyhiinvaeltajia, etsien jatkuvasti jotain pysyvää? Ja miksi tunnemme
yksinäisyyttä ollessamme muiden ympäröimänä?
Teoksessa pohditaan sirkustaiteen keinoin toisiemme kohtaamista sekä sitä, miten identiteetti tekee
meistä jokaisesta toisaalta täysin uniikin ja toisaalta ympäristömme tuloksen. Olemmeko olemassa
ilman toisiamme, ilman identiteettiämme tai ilman päämäärää ja voimmeko vain olla?
Esitys vie katsojan näiden asioiden äärellä meditatiiviseen maailmaan, jossa hiljaisuuden rikkoo
ainoastaan taitelijan ja hänen sirkusvälineensä, cyr-renkaan, liitto.
Nomadi kiertää syksyn 2018 aikana 10 kirkkoa ympäri Suomen Helsingistä Äkäslompoloon. Teoksen ja kiertueen toteuttamista on tukenut Koneen Säätiö ja Svenska Kulturfonden. Vapaa pääsy.

Su 18.11. klo 20 Hartaus. Toimittaa Matleena Ikola.

To 22.11. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Matleena Ikola.

Su 25.11. klo 20 Hartaus. Toimittaa Anneli Toppinen.

To 29.11. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Anneli Toppinen.

Su 2.12. klo 20 Hartaus. Toimittaa Tapio Leinonen.

Ti 11.12. klo 20 Joulukonsertti Pyhän Laurin kappelissa, esiintyy Janne Raappana. Käsiohjelma ovelta 15 €/aik, alle 12 v ilmaiseksi. Käteismaksu.
Janne Raappana on ollut musiikkitaivaalla jo pitkään. Takana on tuhansia keikkoja, monia levytyksiä ja iki-muistoisia hittejä. Jannen uraa ovat siivittäneet myös soololevyt, Oven avaan hiljaisuuteen(2008), Rakkaus on hulluus (2010) ja Rakkaus ei kuole (2011).
Janne muistetaan Taikakuu-yhtyeen riveistä, jonka solistina ja basistina hän toimi viitisentoista vuotta. Vuosien saatossa julkaistiin seitsemän Taikakuu-albumia. Muutama vuosi sitten Janne jättäytyi pois yhtyeestä. Musiikkia Janne ei kuitenkaan ole jättänyt, vaan on tehnyt satunnaisesti keikkoja oman yhtyeensä kanssa, jonka laulaja-basistina hän toimii. Lisäksi hän on tehnyt erilaisia jazzkeikkoja ja teatteriprojekteja.
Janne tekee myös joulukonsertteja. Niissä konserteissa kuultavat laulut ovat kaikille tuttuja ja ne esitetään tunnelmallisesti, pääosin akustisin soittimin toteutettuna.  
– Tein putkeen 18 vuotta keikkaa. Oli hengähdystauon paikka, mutta laakereille lepäämään en ole kuitenkaan jäänyt, enkä musiikkia jättänyt. Olen tehnyt silloin tällöin iskelmä- ja tanssilavakeikkoja.
Keikkoja siis tehdään vuositasolla harvakseltaan, sillä Janne asuu Rovaniemellä ja pyörittää Lapissa Palojärven lomakeskusta.
Uusin singlejulkaisu on nimeltään Juuri nyt (2018).
Joulukonsertin soittajat:
Vesa Norvanto, piano. Timo Rehtonen, kitara. Hannu Raudaskoski, kontrabasso.
Kaikki soittajat ovat pitkän linjan muusikoita sekä mm. opettajia Rovala-opiston musiikkilinjalta.