Pyhän Laurin kappeli


Ylläskappelia suunniteltiin parinkymmenen vuoden ajan. Monien vaiheiden jälkeen se valmistui joulukuussa 1999, lähelle niitä paikkoja, joille 1700-luvulla rakennettiin Äkäslompolon ensimmäiset asuinrakennukset.
Pyhän Laurin kappelin nimi voidaan johtaa kahdesta juuresta. Pyhä Laurentius, joka oli piispa Sixtus II:n diakonina 200-luvun Roomassa, on ollut vuosisatojen saatossa monenlaisten työläisten ja ammatinharjoittajien, mm majatalonpitäjien suojelupyhimys. Myös Lars Levi Laestadiuksen kotiseutu on ollut vaikuttamassa nimen valintaan. Pyhän Laurin kappelin on suunnitellut arkkitehti Kari Poskiparta ja sen on rakentanut rakennusliike Paavo Mäkikyrö.
Kappelilla ei ole varsinaista alttaritaulua, mutta alttarin takaa avautuu ihailtavaksi luonnonkaunis tunturinäkymä. Akustisesti onnistunut kirkkosaliratkaisu suo loistavat puitteet jumalanpalvelusten lisäksi konserttitilaisuuksille. Matkailija voi hiljentyä kappelissa Jumalan sanan äärelle ja myös rakentua hengellistä tai klassista musiikkia kuuntelemalla. Vilkkaimpaan turistiaikaan järjestetään kappelissa viikoittain jumalanpalveluksia ja konsertteja. Kappeliin mahtuu 200 kuulijaa. Kuvia ja tietoa kappelista myös sivulla http://www.akaslompolo.net/kappeli.

Matkailijoiden parissa tehtävää kirkollista työtä varten kappelissa on matkailun sesonkiaikoina viikoittain vaihtuva tunturipappi. Tunturipapin tavoittaa puhelimitse numerosta 040-5114183. Kappeli on sesonkiaikoina avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten maanantai ja tiistai klo 15-18 ja keskiviikko, torstai, perjantai ja sunnuntai klo 14-18. Sesongin ulkopuolella kappeli on tapahtumia lukuunottamatta pääsääntöisesti suljettuna ( 1.5.-17.7. ja 1.10.-17.2.). Kappeliin tutustuminen on mahdollista ryhmille tällöinkin, mutta siitä on sovittava erikseen suntio Leila Kangosjärven kanssa p. 040-762 4191.


Tulevia tapahtumia Pyhän Laurin kappelissa:


To 22.3. klo 20 Viikkomessu. Mervi Äyräväinen.

Su 25.3. klo 19 Paikallisten musiikinharrastajien yhteisvastuukonsertti. Laulamme lisäksi yhteislauluja, joten tulkaa mukaan laulamaan. Kolehti yhteisvastuulle.
klo 20 Hartaus. Mervi Äyräväinen.

Ma 26.03. klo 20 Elämälle kiitos -Petri Laaksosen konsertti.
Petri Laaksosen ensimmäinen soololevy Täällä pohjantähden alla ilmestyi syksyllä 1994. Säännöllinen päivätyö helsinkiläisen ylä-asteen ja lukion musiikinopettajana sai jäädä ja monenlaiset estradit sekä levytysstudiot kutsuivat tuotteliasta ja monipuolista säveltäjää ja laulajaa. Runsaan parin vuosikymmenen aikana Laaksonen on julkaissut kaksitoista soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä säveltäjänä lukuisia teemallisia albumeita. Monet hänen levyistään on palkittu kullalla tai platinalla.
Hänen tuotantonsa onkin poikkeuksellisen monipuolista aina suosituista iskelmistä euroviisuhitteihin ja joululauluista hengellisiin sävelmiin.
Runoilija Anna-Mari Kaskisen teksteihin Laaksonen on säveltänyt lukuisia rakastettuja hengellisiä lauluja, joista moni on kokenut saavansa voimaa ja lohdutusta.
Pari vuotta sitten Petri Laaksonen julkaisi monen vuoden tauon jälkeen uuden levyn:
In Memoriam - Elät aina minussa. Sielukas uutuuslevy ja siihen liittyvä koko maan kattava konserttikiertue saavutti laajaa huomiota mediassa ja sai yleisöltä kiittävän ja innostuneen vastaanoton. Kiertueen tuotosta laulaja lahjoitti Kirkon Ulkomaanavulle
10 000 euroa syyrialaisten lasten ja nuorten elinolosuhteiden parantamiseen pakolaisleireille Jordaniassa. Samoihin aikoihin hänen nuoruuden aikainen sävellyksensä Sata salamaa koki huiman renesanssin Vain elämää - ohjelmassa Antti Tuiskun uutena versiona, nousten isoksi hitiksi.
Tänä talvena Helsingin tuomiokirkkoseurakunta myönsi laulaja-säveltäjä Petri Laaksoselle arvostetun kirkkotaiteen Engel -palkinnon. Joka toinen vuosi jaettava huomionosoitus myönnetään taholle, joka on merkittävällä tavalla kulttuurin keinoin edistänyt kirkon ydinviestiä.
Konserttiohjelman myynti alkaa ovelta klo 19 alkaen, 20 €, käteismaksu.


Ti 27.3. klo 20 Hanna Ekolan Lauluja Valoksi ja Voimaksi -konsertti. Esiintyjinä Hanna Ekola, laulu sekä Virpi Salo, piano ja laulu. ´Henkilökohtaisen ohjelman myynti ovelta klo 19 alkaen, 20 €/aik, lapsi alle 16 v ilmaiseksi, käteismaksu.

Ke 28.3. klo 20 Kohti Pääsiäistä -konsertti, esiintyy Elina Vettenranta ja Jouni Somero. Henkilökohtainen Henkilökohtainen ohjelmamaksu 20 €/aik, lapset alle 16 vuotta ilmaiseksi, ohjelman myynti ovelta klo 19 alkaen, käteismaksu.

To 29.3. klo 20 Kaksikielinen kiirastorstain messu. Toimittaa Mervi Äyräväinen ja Patricia Högnabba.

La 31.3. klo 23 Kaksikielinen pääsiäisyön messu. Toimittaa Ari Rautakoski ja Patricia Högnabba.

Su 1.4. klo 20 Hartaus. Toimittaa Meri-Anna Hintsala.

Ti 3.4. klo 20 Sellisti ja musiikin tohtori Seeli Toivio esittää talvikonsertissa J. S. Bachia. Toivio on tuttu esiintyjä Lapissa ja myös Äkäslompolon kappelissa. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, 20 € aikuiset / 5 € alle 16 v, vain käteinen.

Ke 4.4. klo 20 Konsertti Kevään valoa -Tomi Metsäketo ja Jouni Somero. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, 25 €/aik, 5 €/alle 16 v, käteismaksu.

To 5.4. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Meri-Anna Hintsala.

Pe 6.4. klo 20 Konsertti Hiljennytään hetkeksi -Arja Koriseva ja Minna Lintukangas. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, 20 €/aik, 10 €/alle 16 v, käteismaksu.

Su 8.4. klo 20 Hartaus. Toimittaa Kari Palomaa.

Ma 9.4. klo 20 Konsertti Hiljennytään hetkeksi -Arja Koriseva ja Minna Lintukangas. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, 20 €/aik, 10 €/alle 16 v, käteismaksu.

Ti 10.4. klo 20 Konsertti Eino Leinon jalanjäljillä, esiintyy Erkki Kauhanen. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen,
15 €/aik, alle 10 v ilmaiseksi, käteismaksu.

Ke 11.4. klo 20 Konsertti Kevään valoa -Tomi Metsäketo ja Jouni Somero. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, 25 €/aik, 5 €/alle 16 v, käteismaksu.

To 12.4. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Kari Palomaa.

Pe 13.4. klo 20 Sen sulle laulan -konsertti Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Esiintyy Allu Alaverronen, Pekka Vaattovaara & Huuliharpistit. Ohjelma ovelta klo 19 alkaen, hinta 10 €, käteismaksu.

Su 15.4. klo 20 Hartaus. Toimittaa Tapio Holma.

Ti 17.4. klo 20 Tunturimessu Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Tapio Holma, "Entiset Nuoret" Kittilästä vastaa musiikista.

To 19.4. klo 20 Viikkomessu Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Tapio Holma.

Su 22.4. klo 20 Hartaus Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Heikki Tukiainen.

To 26.4. klo 20 Viikkomessu Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Heikki Tukiainen.

Su 29.4. klo 20 Hartaus Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Teija Pitkänen.

To 3.5. klo 20 Viikkomessu Pyhän Laurin kappelissa, Äkäslompolossa. Toimittaa Teija Pitkänen.