Pyhän Laurin kappeli


Ylläskappelia suunniteltiin parinkymmenen vuoden ajan. Monien vaiheiden jälkeen se valmistui joulukuussa 1999, lähelle niitä paikkoja, joille 1700-luvulla rakennettiin Äkäslompolon ensimmäiset asuinrakennukset.
Pyhän Laurin kappelin nimi voidaan johtaa kahdesta juuresta. Pyhä Laurentius, joka oli piispa Sixtus II:n diakonina 200-luvun Roomassa, on ollut vuosisatojen saatossa monenlaisten työläisten ja ammatinharjoittajien, mm majatalonpitäjien suojelupyhimys. Myös Lars Levi Laestadiuksen kotiseutu on ollut vaikuttamassa nimen valintaan. Pyhän Laurin kappelin on suunnitellut arkkitehti Kari Poskiparta ja sen on rakentanut rakennusliike Paavo Mäkikyrö.
Kappelilla ei ole varsinaista alttaritaulua, mutta alttarin takaa avautuu ihailtavaksi luonnonkaunis tunturinäkymä. Akustisesti onnistunut kirkkosaliratkaisu suo loistavat puitteet jumalanpalvelusten lisäksi konserttitilaisuuksille. Matkailija voi hiljentyä kappelissa Jumalan sanan äärelle ja myös rakentua hengellistä tai klassista musiikkia kuuntelemalla. Vilkkaimpaan turistiaikaan järjestetään kappelissa viikoittain jumalanpalveluksia ja konsertteja. Kappeliin mahtuu 200 kuulijaa. Kuvia ja tietoa kappelista myös sivulla http://www.akaslompolo.net/kappeli.

Matkailijoiden parissa tehtävää kirkollista työtä varten kappelissa on matkailun sesonkiaikoina viikoittain vaihtuva tunturipappi. Tunturipapin tavoittaa puhelimitse numerosta 040-5114183. Kappeli on sesonkiaikoina avoinna hiljentymistä ja tutustumista varten maanantai ja tiistai klo 15-18 ja keskiviikko, torstai, perjantai ja sunnuntai klo 14-18. Sesongin ulkopuolella kappeli on tapahtumia lukuunottamatta pääsääntöisesti suljettuna ( 1.5.-17.7. ja 1.10.-17.2.). Kappeliin tutustuminen on mahdollista ryhmille tällöinkin, mutta siitä on sovittava erikseen suntio Leila Kangosjärven kanssa p. 040-762 4191.


Tulevia tapahtumia Pyhän Laurin kappelissa:


To 17.1. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Anu Toivonen.

Su 20.1. klo 20 Hartaus. Toimittaa Sinikka Pietilä.

To 24.1. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Sinikka Pietilä.

La 26.1. klo 17 Merja Mäkelä Trion konsertti.
Käsiohjelma ovelta käteisellä 12 €/aik, 6 €/alle 12 v.
Vuonna 2006 perustettu Mirja Mäkelä Trio esittää pääasiassa laulaja Mirja Mäkelän omaa sävellystuotantoa, joka pohjautuu mm. kotimaisten runoilijoiden teoksiin. Mäkelä on hyödyntänyt sävellystyössään niin Kirsi Kunnaksen, Sanna Karlströmin kuin Heimo Hatakankin runoja. Trioa on kehuttu persoonallisista ja raikkaista sävellyksistään, mielenkiintoisista sovituksistaan ja soitinnuksistaan sekä välittömästä ja vangitsevasta tunnelmastaan.
Liideri Mäkelän ensilevy, englanninkielinen Secret Playground julkaistiin vuonna 2000, joka valittiin heti Helsingin Sanomissa vuoden mieleenpainuvimpien jazzlevyjen joukkoon. Vuonna 2008 julkaistulla kolmannella Runoisa-albumilla Mäkelä siirtyi kotimaisiin runoihin ja vakiinnutti oman trionsa, jonka kanssa Mäkelä on jatkanut näihin päiviin asti. Uusin levy My Hidden Joys on julkaistu v. 2015.
Mirja Mäkelä Trion jäsenet ovat kaikki tuttuja suomalaisen jazzkentän seuraajille eri yhteyksistä. Trion liideri ja vokalisti Mirja Mäkelä on tehnyt pitkän uran laulajana ja säveltäjänä omien yhtyeiden lisäksi muun muassa JimJamMurMurissa sekä Jazzsiskoissa. Sibelius-Akatemiasta valmistuessaan vuonna 1999 Mäkelä oli Suomen ensimmäinen musiikin maisteriksi valmistunut jazzlaulaja. Mäkelä on myös pidetty opettaja, ja Sibelius-Akatemian jazzosaston opettajapestin lisäksi hän on toiminut Espoon musiikkiopiston pop/jazzlinjan johtajana vuodesta 2007 lähtien.
Yhtyeen kitaristina kuullaan suvereenina instrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana tunnettua Teemu Viinikaista, joka on vuosien mittaan soittanut lukuisten huippuyhtyeiden, kuten Jukka Perko Jazztetin, Panu Savolainen Toivon sekä Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan yhtyeiden riveissä.
Trioa täydentää kontrabasisti Juho Kivivuori, joka on viime vuosina noussut Suomen kysytyimpien basistien joukkoon ja vaikuttanut muun muassa Nassaun Fasaanissa, Ketola Rewiredissa, D-Boosterissa sekä Olli Hirvosen, Joonas Haaviston sekä Aleksi Rannan yhtyeissä.
Mirja Mäkelä Trion muusikot luovat yhdessä intiimin ja intensiivisen kokonaisuuden, jolla yhdistyvät jokaisen vahvuudet virtuoosimaisina tulkitsijoina sekä venyminen herkimmistä sävyistä aina riehakkaaseen improvisointiin asti.
Syksyllä 2018 Mirja Mäkelä juhli 50-vuotissynttäreitään laulamalla Espoo Big Bandin solistina omia sävellyksiään uusin tilaussovituksin. Sovitukset tilattiin Mikko Hasiselta, Ville Vannemaalta ja Marzi Nymanilta, joka toimi myös konsertin kapellimestarina.

Su 27.1. klo 20 Hartaus. Toimittaa Ilkka Raittila.

To 31.1. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Ilkka Raittila.

Su 3.2. klo 20 Hartaus. Toimittaa Tuomo Ruuttunen.

To 7.2. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Tuomo Ruuttunen.

Su 10.2. klo 20 Hartaus. Toimittaa Anssi Almgren.

To 14.2. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Anssi Almgren.

Su 17.2. klo 14 SRK:n seurat.
klo 20 Hartaus. Toimittaa Meri-Anna Hintsala.

Ti 19.2. klo 20 Vanhojen veisujen ilta. Lauletaan Nuoren seurakunnan veisukirjan eli "punaisen veisukirjan" klassikkolauluja. Toimittaa Anu Toivonen.

To 21.2. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Meri-Anna Hintsala.

Su 24.2. klo 20 Hartaus. Toimittaa Lauri Pietikäinen.

To 28.2. klo 20 Tunturimessu. Toimittaa Lauri Pietikäinen, musiikista vastaa Elina Koivuniemi ja Kittilän Entisen Nuoret.

Su 3.3. klo 20 Hartaus. Toimittaa Erkki Vappula.

To 7.3. klo 20 Viikkomessu. Toimittaa Erkki Vappula.

Su 10.3. klo 20 Hartaus. Toimittaa Sini-Maaria Kataja.